Veelgestelde vragen over de Directe Verzekering ( WA Direct )

Hoe sluit ik een Directe Autoverzekering ( WA Direct ) af?

Dat kan vanaf 1 juni 2021 via deze website maar ook rechtstreeks bij De Kilometerverzekering.nl

Waar staat de Directe Autoverzekering ( WA Direct ) voor?

De regelend verzekeraar is gehouden om aan zijn verzekerde de schade die deze aan diens motorrijtuig zijnde een personenauto - waarvan het kenteken op naam van een particulier staat - als gevolg van een botsing met een ander gekentekend motorrijtuig - lijdt, geheel of gedeeltelijk te vergoeden, als is gebleken dat de bestuurder van die andere auto hier geheel of gedeeltelijk voor aansprakelijk is.

Ik heb geen All-Risk autoverzekering en ben aangereden door een gemotoriseerd voertuig. Wat moet ik nu doen?

U wendt zich in principe tot de verzekeraar waar u een WA autoverzekering of WA + Extra autoverzekering heeft afgesloten. Zij dragen vanaf 1 juni 2021 zorg voor het verhalen van de schade op de tegenpartij.

Ik heb een WA + Beperkt casco autoverzekering ( WA + Extra / WA Plus ). Gaat mijn verzekeraar dan ook de WA schade verhalen?

Jazeker. Naast verzekerden met alleen een WA dekking kan ook bij deze dekking gebruik worden gemaakt van de WA Direct, mits aan alle eisen die gesteld zijn is voldaan.

Wanneer kunt u uw schade indienen bij de eigen Directe autoverzekeraar?

In het geval de tegenpartij een gemotoriseerd gekentekend voertuig is en schade aan uw auto heeft veroorzaakt. Bijvoorbeeld door een auto, bestelauto, vrachtwagen, motor, bromfiets of een scooter.

Wanneer geldt de Directe Autoverzekering ( WA Direct ) niet?

1. In het geval er geen overeenstemming is over de schadeoorzaak tussen de veroorzaker en de schadelijdende partij.
2. Wanneer er ( ook ) sprake is van een letselschade.
3. In het geval de tegenpartij niet gemotoriseerd ( gekentekend ) is.
4. Wanneer de tegenpartij geen lid is van het Verbond van Verzekeraars.
5. In het geval uw auto All-Risk verzekerd is.
6. Indien er sprake is van achterstallige betaling van de premie.
7. Wanneer de aansprakelijkheid niet vaststaat.
8. Wanneer de verzekerde zich met tussenkomst van een derde ( advocaat, rechtsbijstandverzekering of andere belangenbehartiger ) zich tot zijn eigen verzekeraar wendt.
9. In het geval er meer dan 2 partijen betrokken zijn. ( bijvoorbeeld bij een kettingbotsing )
10. In het geval uw auto in het bezit is van een bedrijf.
11. In het geval de tegenpartij een buitenlands kenteken heeft.

Kan ik een vergoeding krijgen van mijn Directe Autoverzekering en een vordering indienen bij de tegenpartij?

U kunt de schade slechts bij één partij indienen en u ontvangt maar één keer een vergoeding. Uw schademelding komt vast te staan in de database van Stichting CIS. Hierin hebben beide partijen inzicht. Dit voorkomt de mogelijkheid van een dubbele claim.

Wat als de tegenpartij geen verzekering heeft of onvindbaar is?

In het geval de aansprakelijke tegenpartij onvindbaar of niet verzekerd is, is de WAM verzekeraar van benadeelde niet gehouden diens schade op grond van artikel x van deze regeling te vergoeden. Benadeelde zal zich in dat geval wenden tot het Waarborgfonds Motorverkeer.

Hoe kan de Directe Autoverzekering de uitgekeerde schade op de tegenpartij verhalen?

De aansprakelijke verzekeraar is gehouden de schade die de regelend verzekeraar daadwerkelijk heeft betaald aan zijn eigen verzekerde, aan de regelend verzekeraar te vergoeden, tenzij de door de regelend verzekeraar daadwerkelijk betaalde schadevergoeding hoger is dan het bedrag dat de aansprakelijke verzekeraar ingevolge de OVS zou hebben moeten betalen. In dat geval is de aansprakelijke verzekeraar gehouden dat bedrag te betalen dat hij op grond van de OVS verschuldigd is. Verzekeraars brengen elkaar ook geen schadebehandelingskosten in rekening.

Gaat de Directe Autoverzekering nu ook duurder worden?

Nee, dat verwachten wij niet. Of de schadebehandelaar van de tegenpartij nu het werk doet of de eigen Directe Verzekeraar. Per saldo maakt dat niet uit.